Se alla

Vi agerar för mer resurser till lasarettet

Lördag 18 februari 2017

Trots budgetåtstramning och hård belastning har man på Alingsås lasarett lyckats klara vårdgarantin, vilket är ovanligt och en stor bedrift! Detta trots att beläggningsgraden är skyhög. Över jul var den 110 % och i genomsnitt ligger den på 98 %. Vi kunde i AT läsa larmrapporten om att endast 3 tomma bäddar återstod en förmiddag för några dagar sedan. Detta händer alltsomoftast! På Alingsås lasarett görs en ständig ”överproduktion”, vilket innebär att man gör mer insatser, vårdar fler patienter än ”det är möjligt” och man får regionersättning för.

Personalen kämpar för att patienterna skall få den allra bästa vård och omsorg, vilket innebär dubbla skift, ryckiga scheman och en extrem stressad arbetsmiljö. Det har resulterat i höga sjuktal, hög personalomsättning och rekryteringsproblem.

Detta håller inte.

Liberalerna hade i samband med föreningens upptaktsmöte i januari en föredragning och genomgång av Ingvar Frid, tf ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Frid påminde de närvarande om att Alingsås lasarett är ledande på flera områden, t.o.m världsledande inom diabetesvård, stroke och knäproteskirurgi.

Den väl upparbetade samverkan både med hemsjukvård och med det palliativa teamet, samt den kompetenta personalen lyftes också fram.

Detta är givetvis glädjande liksom att Regionen satsar på att bygga om och till Alingsås lasarett, men det krävs utökade resurser om verksamheten framgent skall fungera på ett hållbart sätt.

Liberalernas kommunför- ening ser därför nödvändigheten av att regionstyrelsen beslutar om resursförstärkning och en långsiktigare finansiering både för att säkerställa en god arbetsmiljö, en regionersättning som rimmar med den vård som ges, samt resurser för att klara inredning också av sista våningsplanet.

Vi anser dessutom att lasarett som klarar vårdgarantin borde få en löpande bonus. Detta skulle gagna Alingsås!

Liberalerna avser att arbeta vidare med e-hälsa, där Alingsås lasarett också skulle kunna vara ledande.

Alingsåsliberalerna har uppvaktat regionrådet Jonas Andersson, med ansvar för hälso- och sjukvård, samt har till kommande månadsmöte inbjudit en operationssjuksköterska att ge sin bild av situationen på Alingsås lasarett.

Vi kommer genom fortsatta möten och uppvaktningar agera för mer resurser till Alingsås lasarett.

För Liberalerna
Anita Brodén
Eva Mattsson Hill
Kristina Grapenholm
Anne Gunnevik
Liselotte Åkerfelt
Jan Kesker
Per Palm

Alingsås Tidning, lördag 18 februari 2017