Se alla

Humlor, bin och fjärilar behöver kommunala blomsterängar!

Tisdag 2 augusti 2022

Fjärilar, bin och andra insekter har stor betydelse i naturen. De är en förutsättning för stabila ekosystem och en rik biologisk mångfald. För vår inhemska matproduktion är de viktiga som pollinatörer.

Mängden insekter har minskat i takt med att deras livsmiljöer har försvunnit. Gamla tiders ängsmarker har plöjts upp till åkrar, planterats med skog eller lämnats utan skötsel och bete och vuxit igen. Arter riskerar att försvinna.

Med en klok förvaltning kan kommunala höggräsytor omvandlas till ängsytor och ersätta något av det som gått förlorat. Kommunens ängsplanteringar är lovvärda, men att samtidigt klippa betydligt större grönytor där ängsblommor växer spontant är inte en genomtänkt förvaltning.

Möjligheterna att ta tillvara gräset från klippning av gräsytor och slåtter av vägrenar bör utredas. Det skulle gynna ängsblommorna och utgöra en resurs i produktionen av fossilfri biogas.

Med många gånger små men genomtänkta insatser kan den biologiska mångfalden stärkas!

Liberalerna vill:

  • att kommunala höggräsytor omvandlas till blommande ängsytor där förutsättningar finns.
  • att en ”grön infrastruktur” skapas genom att uppmana Trafikverket att utföra slåtter av vägrenar och dikeskanter i kommunen på ett sätt som gynnar ängsväxter och insekter.
  • att kommunen ges i uppdrag att utreda om organiskt material från gräsytor och dikesrenar i kommunen kan användas för produktion av biogas.
  • att skolelever engageras i inventering och rapportering av grönytornas ängsväxter – gärna i samarbetsprojekt med högskola eller universitet. Det ger elever praktisk kunskap om såväl natur som forskning!
  • att effekter av åtgärder för biologisk mångfald utvärderas systematiskt i samarbete med högskola eller universitet
  • att kommunen ser företag, entreprenörer och det lokala föreningslivet som en resurs i utvecklingen av en rikare biologisk mångfald
  • att Alingsås kommun utarbetar en strategi för att bekämpa invasiva växter tillsammans med Länsstyrelsen och Trafikverket.

För Liberalerna i Alingsås
Fredrik Wagnström
Anita Brodén

Alingsås Tidning, tisdagen den 2 augusti 2022