Se alla

Julefrid – nyårsönskan och nyårslöfte

Lördag 24 december 2016

Julen står för dörren med förhoppning om fred, frid och gemenskap. Något som jag hoppas, i dess djupaste mening, skall prägla 2017. På alla plan.

Jag har, tillsammans med många, genom ett flyktingengagemang under det gångna året, kommit att uppleva en ny insikt genom omvärldskunskap, men framförallt tack vare nya vänner för livet.

Engagemanget har dock också inneburit förtvivlan, frustration och vrede över det lidande och umbäranden som drabbat så många på grund av krig och förföljelse, ett oförmöget FN och absurda myndighetsbeslut. Freden och friden har känts avlägsna. Gemenskapen högst närvarande.

Man får ett annat perspektiv på samhällsproblem efter möten med flyktingar som levt i diktaturer.

Det är därför ett underbetyg att vi kommunpolitiker i en kommun med så goda förutsättningar inte lyckats samla ihop oss till fler gemensamma överenskommelser under det gångna året, ABC företagscenter och Avsiktsförklaringen med Trafikverket undantagna.

Det är inte acceptabelt med ständiga artiklar och utspel som skapar en ton av oenighet, konflikt, och populism, många gånger genom personliga angrepp, istället för en saklig beskrivning av politiska utgångspunkter i syfte att söka fullt stöd eller kompromisslösningar. Devisen att det behövs både hjärna och hjärta i politiken håller fortfarande.

Jag är viss om att Alliansbudgeten, med det stora liberala inflytandet, kommer att innebära ekonomisk kontroll och effektiviseringar för att bl.a. kunna igångsätta en utveckling av såväl centrum som norra och södra kommundelarna. Jag är lika viss om att det bara kan bli riktigt kraftfullt om många av de stora frågorna kan beslutas blocköverskridande och därigenom få ökad stabilitet över mandatperioder. Näringsliv och byggintressenter förväntar sig snabba och långsiktiga besked – kommuninvånare förväntar sig ett gott förvaltarskap och politisk kraft i en kommun som ligger i framkant på samtliga områden. Detta vill Liberalerna verka för.

Det är vår nyårsönskan – tillika nyårslöfte!

Anita Brodén, Liberalerna

Anita Brodén (L)

Alingsås Tidning, torsdag 21 december 2016