Se alla

Liberalerna prioriterar individens valfrihet

Tisdag 28 juni 2022

Idag är vi vana vid att välja skola, gymnasium, vårdcentral eller hemtjänstföretag allt efter vad som passar oss själva och vår familj bäst. Liberalerna är övertygade om att en sådan valmöjlighet också kan fungera på ett bra sätt för särskilda boenden för äldre.

Det finns många alternativa vårdgivare inom äldreomsorgen som gör ett fantastiskt arbete och som inte passar in i Socialdemokraternas bild av privata vårdgivare. I Alingsås har vi Bräcke Diakoni som driver Ginstgården. I Göteborg finns bl.a. Vasagården som drivs av Betlehemskyrkan och Tre Stiftelser som driver tre olika boenden. I Stockholmsområdet finns Stora Sköndal som driver ett flertal mycket populära boenden. Listan kan göras lång. Även de större privata vårdbolagen gör ett viktigt och gott arbete.

Socialdemokraterna och Moderaterna har inför valet presenterat en gemensam överenskommelse som utesluter alternativa lösningar för våra äldreboenden. Det kan ju inte få hindra andra partier från att redovisa sina politiska mål och visioner. För Liberalerna är valmöjligheten för den enskilde en viktig del inom välfärdsområdet.

Valmöjligheten ska inte innebära att samhällskostnaden ökar. Det är givetvis viktigt att kommunen som uppdragsgivare och huvudman upprätthåller en fungerande dialog och genomför kontinuerlig uppföljning med alternativa vårdgivare för att säkerställa att sund ekonomi och avtalad kvalitet fungerar på ett tillfredsställande sätt. Vi liberaler tror att detta kan genomföras på ett riktigt och seriöst sätt.

Liberalerna vill:
• ge äldre kommuninvånare och deras anhöriga en reell möjlighet att välja mellan ett särskilt boende som drivs av kommunen eller ett som drivs av alternativ vårdgivare,
• att en etablering av en alternativ vårdgivare sker i samband med att ett nytt boende tas i bruk, eller
• att ett redan befintligt boende övergår till att drivas av en alternativ vårdgivare.
Detta kan t ex genomföras i samband med en stor om- och tillbyggnad då verksamhet till stor del ändå kommer att pausas. En sådan förändring ska då givetvis ske i samverkan och i god tid med de boende, deras anhöriga och personal.

För Liberalerna Alingsås

Ingela Andreen, Jan Kesker, Jens Christian Berlin