Se alla

Värna valfriheten i välfärden

Måndag 15 maj 2017

Möjligheten att själv kunna välja skola, vård och omsorg är fantastiska frihetsreformer som är värda att slå vakt om och utveckla, inte strypa som utredare Ilmar Reepalu (S) föreslår.

41 miljoner besök görs varje år på privata vårdcentraler – ett viktigt komplement till statliga och regionala vårdinrättningar.

340 000 elever har valt en fristående skola. Skolor som många gånger medverkat till att lyfta kvalitén i den kommunala utbildningen, tack vare en sund konkurrens och som tillsammans med alternativ drift inom vård och omsorg stärkt valfriheten och mångfalden i vår moderna välfärdsstat.

Istället för att stoppa valfriheten inom vård och skola torde lösningen vara förbättrade och mer träffsäkra kontrollfunktioner. Alla verksamheter, såväl statliga/regionala som fristående, kooperativa eller privata skall löpande följas upp och granskas under lupp för att säkerställa en hög kvalité och stor kostnadseffektivitet.

Ilmar Reepalus förslag innebär i praktiken vinststopp för företag inom vård, skola och omsorg. Att det bara är tillåtet att gå med förlust kommer givetvis att innebära att företag får lägga ner sin verksamhet. Det är i allra högsta grad tillväxt- och företagsfientligt. Vinster ger de facto möjligheter att utveckla och förbättra verksamheten för ett långsiktigt
utövande.

Motsatsen innebär konkursmässig verksamhet. Det socialistiska förslaget slår undan benen för hela branscher och det är framförallt kvinnors företagande som utredningen vill sätta stopp för.

De frihetsreformer som vi liberaler infört på 90-talet riskerar nu att rullas tillbaka. Det är mycket allvarligt om det skulle bli verklighet.

För Liberalerna

Anita Brodén, gruppledare
Elof Dimenäs, ordförande
Stefan Bedö, vice ordförande

Alingsås Tidning, torsdag 11 maj 2017