Demokrati
Endast i ett samhälle byggt på fri och allmän rösträtt, med samma demokratiska fri- och rättigheter för alla, kan alla medborgares lika värde garanteras. Den moderna svenska liberalismen föddes ur kampen för demokrati och allmän rösträtt. Demokratin kan inte tas förgiven en gång för alla. Den måste erövras av varje generation. Utvecklingen i Sverige under de senaste decennierna präglas av färre är medlemmar i ett politiskt parti eller en folkrörelse. Antalet förtroendevalda i kommunerna har också minskat drastiskt.
Demokrati är inte bara ett sätt att fatta gemensamma beslut. Demokrati är också dialog – att låta idéer och principer formuleras, formas och förändras i fritt meningsutbyte. För att främja demokratin måste det i kommunen finnas arbetsformer som ger förutsättningar för medborgarna att delta i samhällsutvecklingen. Demokratiarbete ska vara levande i varje förvaltning och nämnd. Det är också viktigt att anställda och invånare i kommunen på ett tryggt sätt kan rapportera missförhållanden i kommunen.
Liberalerna vill:
- använda medborgardialog i fler kommunala frågor,
- införa möjligheten att lämna medborgarförslag till kommunen,
- ge samtliga nyanlända utbildning i demokratifrågor, svenska grundlagar, mänskliga rättigheter och de grundläggande värderingar på vilka samhället vilar,
- arbeta för att antalet förtroendevalda ökar.