Skola, utbildning och lärande
Alla barn ska gå med lätta steg till skolan. Skolan ska vara en plats där barnen får det stöd de behöver för att utvecklas som människor. Det ska vara en plats där de känner sig trygga och där deras lust att lära stimuleras.
Kunskap ger människor möjlighet att förverkliga sina drömmar. En god utbildning ger en grund för att skaffa jobb men också för att förstå och vara med och påverka samhället. Alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund, ska ges förutsättningar för att nå sin fulla potential. Målet måste vara att alla elever som lämnar grundskolan ska vara behöriga att söka gymnasiet och att alla elever som lämnar gymnasiet ska göra det med fullständiga betyg.
Språkförståelse, läsning och kunskaper i matematik är särskilt viktiga baskunskaper som måste prioriteras. En förutsättning för att elever ska kunna nå kunskapsmålen är att de har lugn och ro i skolan. Studiero är en rättighet för alla elever. Skolan ska kunna möta elever med olika behov och förutsättningar. Detta innebär också att ett barns behov inte får stå i vägen för ett annat barns inlärning. Mobbing och trakasserier ska aldrig accepteras.
Skolan ska vara likvärdig för att alla elever ska ges samma möjligheter. Samtidigt måste möjligheten att välja skola värnas. Likvärdigheten skapas genom att höga kvalitetskrav ställs på alla skolor, oavsett huvudman.
Vuxenutbildning är viktig för att öppna nya vägar till högskolestudier och möjlighet till att växla yrkesinriktning. Folkhögskolan är en annan viktig utbildningsform som kan erbjuda vidgade perspektiv och nya möjligheter i livet. Genom samverkan med yrkeshögskolan samt med universitet och högskolor i regionen kan kommunens invånare erbjudas utbildningar som möter behov från företag, myndigheter och andra verksamheter.
Liberalerna vill:
- ge lärarna mer tid för undervisning,
- prioriterar mindre grupper i förskolan,
- prioritera matematikundervisningen genom att skapa ett ”Matematiklyft Alingsås!”,
- eftersträva tidiga stödinsatser där det behövs med särskilt fokus på språk och matematik,
- prioritera elevhälsan, med fokus på psykisk ohälsa,
- utveckla samverkan mellan grundskola och gymnasium för att säkra elevernas övergång mellan skolformerna,
- stärka kontakten mellan gymnasieprogrammen och företagen,
- utveckla samverkan med yrkeshögskola, universitet och högskolor,
- planera för nya eller utbyggda skolor när nya bostäder byggs.