Se alla

(L) oroas för ökad ohälsa, vill satsa på sociala investeringar

Torsdag 1 oktober 2020

Liberalerna i Alingsås ser mycket allvarligt på de senaste årens alarmerande signaler kring ökningen av psykisk ohälsa och utanförskap hos en ökad andel barn och unga.

I en internationell undersökning (HBSC) om skolbarns hälsa framkommer det att psykiska och somatiska besvär ökat sedan 1980-talet. Siffran är den högsta i Skandinavien vilket innebär att allt fler ungdomar riskerar skolproblem, missbruk eller utanförskap senare i livet.

Utanförskapets kostnader har under åren stigit dramatiskt. En studie gjord av Västra Götalandsregionen beräknar att varje ung vuxen som hamnat i utanförskap kostar samhället cirka 3 miljoner/år. I många fall betydligt mer.

Vid Liberalernas senaste årsmöte beslutades att driva frågan om en förstärkning av förebyggande och tidiga insatser. Liberalerna menar att vi kan undvika problem genom att möta barn och ungas behov i tidiga år och stödja föräldrar i sitt föräldraskap. Det blir en betydelsefull framtidsinvestering för den enskilda människan men på sikt innebär det också en ekonomisk vinst för hela samhället.

Stödgrupper där BVC också inkluderats har visat sig vara en framgångsrik väg att gå. Riktigt tidiga insatser kan inte nog överskattas.

Barn- och ungdomssamverkan (BUS) som bedrivs mellan social-, barn- och ungdoms-, samt kultur- och utbildningsförvaltningarna är en annan viktig aktör.

Liksom civilsamhället! Det omfattande föreningslivet är något som Liberalerna i många sammanhang lyft fram. Det är en viktig grundbult där barn och ungdomar erbjuds gemenskap och meningsfulla fritidsaktiviteter.

Genom förstärkning och samverkan mellan alla aktörer som möter barn och unga kan vi tillsammans ge kommande generationer såväl hopp och framtidstro som de allra bästa möjligheterna att nå sin fulla potential.

Anita Brodén (L) kommunfullmäktige
Karin Josefsson (L) socialnämnden
Heide Kamperin (L) socialnämnden
Kerstin Kristensson (L) barn o ungdomsnämnden
Kristina Grapenholm (L) regionfullmäktige