Se alla

Ny tvärförbindelse Borgen–Sävelund

Pressrelease från Liberalerna i Alingsås

Onsdag 30 mars 2016

Liberalerna anser nu att det finns goda skäl för att snarast genomföra en komplett förstudie för att få fram ett fullständigt underlag för beslut för en vägförbindelse under järnvägen genom en tunnel mellan Borgen och Sävelund. Det har tidigare genomförts en översiktlig studie, som inte ledde fram till någon tvärförbindelse. Liberalerna anser nu att läget är förändrat i och med att det byggs en lokalgata mellan Bälinge och Borgen, vilket ger möjlighet till förbindelse med E20 både i det framtida Bälingemotet och Kristineholmsmotet.

Som motiv för en komplett förstudie vill vi anföra:

  1. Fordonstrafik till och från industriområdena i Sävelund och Tometered får, med en tunnel under järnvägen vid Borgen, direkt kontakt med E20 N utan att passera genom Götaplan med underfart under järnvägen på väg 180. Vissa tider på dygnet är väg 180 hårt belastad av fordonstrafik och en tunnel mellan Sävelund och Borgen innebär betydande minskning av trafikbelastning i järnvägsunderfarten.
  2. Den översiktliga utredning som gjorts tidigare visar på ökad trafikmängd till och från Borgen i takt med att verksamheter etableras i området norrut, upp mot Bälinge. Genom en tunnel öppnas nu möjlighet till en reserelation från nordvästra Alingsås mot Borgen utan att behöva passera under järnvägen vid Götaplan och använda E20.
  3. Med en tvärförbindelse Borgen–Sävelund får Räddningstjänstens fordon ytterligare en passage under järnvägen. En ökad säkerhet för oss kommuninvånare, då fordonen kan undvika den av vatten eller bilar blockerade järnvägsunderfarten vid Götaplan.
  4. Med en tvärförbindelse Borgen–Sävelund, kan Norra Länken senareläggas, vilket är bra för Alingsås ekonomi. Utredningen 2009 anger en kostnad av 37 milj, SEK för förbindelsen Borgen–Sävelund. En betydligt lägre kostnad än för Norra Länken.
  5. Med en tunnel Borgen–Sävelund erbjuds ett närmare alternativ för passage under järnvägen än vad en Norra Länk erbjuder. Med kortare transportsträckor minskar påverkan på vår miljö och resande sparar tid.

Liberalerna föreslår Kommunstyrelsen att anslå medel till Tekniska Nämnden för att genomföra en komplett utredning av en tvärförbindelse under järnvägen mellan Borgen–Sävelund.

För Liberalerna i Alingsås
Anita Brodén